Oficialii din Rusia au anunțat că vor avea un vaccin anti-COVID peste câteva zile. Toate acestea se întâmplă în ciuda faptului că există multe temeri în legătură cu siguranța și eficiența acestuia. Potrivit celor mai noi informații, la nivel mondial există 16.997.175 de oameni infectați cu boala rară apărută în China, iar bilanțul deceselor a ajuns la 665.558.
Rusia se află printre cele mai afectate state din lume de criza epidemiologică, având 828.990 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, iar în ultimele 24 de ore, au fost depistați pozitiv încă 5.475 de oameni. Alți 13.673 au pierit după ce au contractat maladia mortală din China.
Recent, oficialii de la Moscova au anunțat că speră ca până luna viitoare să aprobe un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, relatează jurnaliștii de la CNN. Totul se întâmplă cu câteva luni înaintea termenelor estimate de companiile occidentale care sunt la rândul lor în cursa pentru dezvoltarea unui antidot pentru noul coronavirus, iar acest amănunt a stârnit multe semne de întrebare.
Cercetătorii de la Institutul Gamaleya din Moscova lucrează la crearea vaccinului împotriva bolii rare și, susțin oficialii ruși, acesta ar putea fi gata până pe 10 august sau chiar mai devreme. În plus, după ce ce va fi aprobat pentru utilizarea pe scară largă, el va fi administrat mai întâi cadrelor medicale. “Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran care finanțează cercetarea, cu referire la lansarea primului satelit de URSS în 1957. Ulterior, oficialul rus a mai subliniat: “Americanii au fost surprinși când au auzit sunetele emise de Sputnik. Așa va fi și cu vaccinul. Rusia va ajunge prima la el”.
Nu rata: Guvernul ar modifica măsurile care vor intra în vigoare de la 1 august: Nu s-ar mai interzice dansul
Rusia nu a oferit public date științifice în legătură cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, iar jurnaliștii de investigație de la CNN nu au putut verifica afirmațiile apărute în legătură cu eficiența și siguranța produsului. Unii dintre critici susțin că dezvoltarea antidotului vine într-un moment în care Kremlinul se află sub presiune ca să arate că țara este o forță în domeniul științific.
Află și: Monica Pop, afirmații tranșante despre testele pentru coronavirus: “Nu așa ar fi corect?”
În presa de peste hotare s-a vorbit despre faptul că există și temeri privind procesul prea rapid de testare. Zeci de vaccinuri experimentale sunt testate în întreaga lume, dar cercetătorii au avertizat că până la obținerea unui produs finit mai este nevoie de timp, de câteva luni cel puțin. În timp ce unele vaccinuri au ajuns în a treia fază de testare, antidotul rusesc nu a încheiat nici faza a doua. Oamenii de știință de la Moscova speră să finalizeze această fază pe 3 august și să înceapă a treia fază și ultima în paralel cu administrarea vaccinului la medici.
În legătură cu rapiditatea cu care s-ar mișca lucrurile, cercetătorii ruși au explicat că acest lucru a fost posibil deoarece vaccinul dezvoltat este o variantă modificată a unuia deja existent, conform libertatea.ro. Acesta este însă și cazul altor vacinuri dezoltate în alte țări, spre exemplu a celui testat în prezent de compania americană Moderna. Rușii au mai explicat că datele științifice pe care le așteaptă comunitatea internțională sunt acum adunate și vor fi făcute publice la începutul lui august.
Sursa foto: pixabay.com